Kees Sluijk zestig jaar organist

Kees Sluijk klein

Het moest een verrassing blijven voor Kees Sluijk die vandaag zelf organist was in de dienst. En dat bleef het tot het laatste moment, ondanks alle intimi in de kerk, van wie hij het wel apart vond dat ze er waren en de wel erg volle kerk. Maar velen kwamen speciaal voor Kees zelf, inclusief de provinciaal vertegenwoordiger van de PKN, de heer Kees van Tilborg, want het feit dat hij maar liefst zestig jaar organist is, verdient zeker speciale aandacht en een briljanten draaginsigne van de PKN.Draaginsigne

Teus Groeneveld verpakte z’n loftuitingen in een lofzang aan alle vrijwilligers die zich inzetten voor de kerk en die ook wel eens wat positieve aandacht verdienden. Maar één wilde hij vandaag speciaal in het zonnetje zetten: Kees Sluijk, die behalve dat hij al zestig jaar organist is, ook veel ander werk in de kerk heeft gedaan en nog steeds doet. Zo is hij ouderling en dirigent geweest en nog steeds actief in de cantorij, initiator en stimulator van de Volckaert-diensten, bezoekbroeder, klusjesman en positief-kritisch en meedenkend gemeentelid, vooral als bewaker van de term psalm. Alles deed en doet hij pro Deo, ondanks soms moeilijke privéomstandigheden! Vervolgens speldde ds. Henrieke ten Thije hem de draaginsigne op en kreeg z’n vrouw Ali - die hem volop ondersteunt - onze waardering, in de vorm van een prachtig boeket bloemen.

Erin gerold
Een mooi lied van de cantorij mocht natuurlijk niet ontbreken, dus kregen Kees en Ali lied 557 als muzikaal cadeau aangeboden. Dit is een veertigdagenlied, met een arrangement van, hoe kan het ook anders, Kees Sluijk himself. Han Driesprong begeleidde op het orgel en Jaap Wijbenga dirigeerde de cantorij. Kees vertelde in zijn dankwoord dat hij er toevallig ingerold was, toen de organist van dienst niet was komen opdagen. “Ik kreeg toen de vraag voorgelegd of ik dan niet wilde begeleiden. Dat zag ik niet zo zitten. Maar toen zeiden ze dat ik dan alleen de melodie maar hoefde te spelen. Dat was mijn eer te na, dus speelde ik toch vierstemmig. Daarna vroegen we ze me meteen als vaste organist.”

De morgen vol gezang
Om alle vrijwilligers van onze kerk te eren, werd daarna lied 968, De ware kerk des Heren, gezongen, dat eindigt met de toepasselijke woorden: …. de morgen vol gezang. Na de dienst ontstond een lange rij om Kees en Ali met dit bijzondere jubileum te feliciteren. “We hopen dat we nog lang van je kwaliteiten mogen genieten, Kees.”